Thursday, April 18, 2024
HomeLifestyleWaarom ben je fan van iemand?

Waarom ben je fan van iemand?

Ben je fan van iemand omdat iedereen die persoon wel leuk vind en volgt? Of heb je een eigen mening? Ben je fan van iemands talent?

Wist jij ook dat veel mensen hun eigen fan pages aanmaken en daar zelf dingen op posten? (denkt aan de Jenners en Kardashians, maar ook mensen zoals drake doen dit). Zeker in het begin van de carrière. Ze willen graag fans hebben en bewonderd worden (ook al doen ze niks speciaals). Anderen, waaronder ik vinden het belangrijk om creativiteit te uiten en expressief bezig te zijn en om echt ergens voor te staan. Je wilt je mening overbrengen over bepaalde zaken. IK denk dat Kanye West eigenlijk niks om media aandacht geeft, in tegenstelling tot zijn desperate ex-vrouw. Mensen denken hem te kennen, maar een echte genius heeft niks met media aandacht. Hij heeft de media gewoon nodig om nieuwe projecten aan te kondigen en soms zijn bipolaire uitlatingen te doen. Hij wil gewoon zijn art laten zien. Deze man leidt aan het feit dat hij een genius is en dat mensen hem niet begrijpen. Maar uiteindelijk zijn fans wel nodig om te gaan verdienen aan je art. Je hebt kijkers nodig, mensen die jouw dingen kopen en jouw art liken. Soms duurt het even voordat mensen je art waarderen.

Een kunstenaar, comedian, musician, acteur etc zal zonder fans en kopers/kijkers zal uiteindelijk niet heel rijk worden.Je kan je als creatieveling ook richten op entrepreneurship en meer voor het zakelijke gedeelte gaan. Verdien bijvoorbeeld geld met een online lifestyle magazine of gossip magazine. Je hebt dan met name kijkers nodig/lezers van jouw content en dit kan je ook bereiken zonder fans. Hier komt het meer op marketing aan.

Enkele andere redenen waarom mensen fan van iemand worden:

  1. Identificatie: Fans kunnen zich sterk identificeren met een persoon of merk vanwege gedeelde waarden, interesses, achtergronden, of levenservaringen. Het gevoel van “dat ben ik” kan krachtig zijn en fans kunnen zich daardoor verbonden voelen met de entiteit waar ze fan van zijn.
  2. Inspiratie: Fans worden vaak geïnspireerd door de prestaties, het werk of de persoonlijkheid van degene waar ze fan van zijn. Deze inspiratie kan leiden tot persoonlijke groei, motivatie, en het nastreven van doelen.
  3. Entertainmentwaarde: Voor veel mensen biedt fanschap entertainment en plezier. Het volgen van een favoriete sportteam, artiest, of tv-serie kan een vorm van escapisme en ontspanning bieden.
  4. Gemeenschapsgevoel: Fans delen vaak hun passie met andere fans en worden deel van een gemeenschap. Dit gevoel van samenhorigheid kan versterkt worden door sociale media, fanclubs, en evenementen.
  5. Emotionele binding: Fans ontwikkelen vaak diepe emotionele banden met de personen of dingen waar ze fan van zijn. Deze banden kunnen gebaseerd zijn op positieve ervaringen, zoals het bijwonen van een geweldig concert, of op het gevoel van troost en steun dat fans halen uit hun relatie met hun idool.
  6. Fandom als zelfexpressie: Voor sommigen is fanschap een manier om hun identiteit uit te drukken. Bijvoorbeeld, het dragen van merchandise van hun favoriete band kan een manier zijn om aan anderen te tonen wie ze zijn en waar ze van houden.
  7. Beloningssysteem in de hersenen: Onderzoek heeft aangetoond dat fanatieke fans een soort beloningssysteem in hun hersenen kunnen activeren wanneer ze betrokken zijn bij activiteiten gerelateerd aan hun favoriete entiteit. Dit kan leiden tot positieve gevoelens en plezier.
  8. Loyaliteit en traditie: Sommige vormen van fanschap worden doorgegeven van generatie op generatie. Bijvoorbeeld, fans van een bepaald sportteam kunnen hun liefde voor dat team doorgeven aan hun kinderen, en dit kan een sterke traditie worden.
  9. Tijd en energie investering: Mensen hebben vaak tijd en energie geïnvesteerd in hun fanschap, bijvoorbeeld door het bijwonen van concerten, het lezen van boeken van een favoriete auteur, of het verzamelen van memorabilia. Deze investering kan fans sterker verbinden met de entiteit waar ze fan van zijn.
  10. Evolutie van persoonlijke smaak: Onze smaak en interesses kunnen veranderen en evolueren, en soms blijven we fan van iets omdat het ons herinnert aan een bepaalde periode in ons leven.

Het is belangrijk op te merken dat fanschap een individueel en subjectief fenomeen is, en wat voor de ene persoon een diepgaand fandom vertegenwoordigt, kan voor een ander minder belangrijk zijn. Fanschap kan positieve en negatieve aspecten hebben, en het is essentieel om een gezonde balans te bewaren in de mate van betrokkenheid en de tijd en middelen die eraan worden besteed.

In essentie is fanschap een fascinerend aspect van menselijke cultuur en psychologie, en het kan mensen samenbrengen, plezier brengen, en een belangrijk onderdeel van hun identiteit en leven vormen.

mandy
mandyhttps://lifestyleitis.nl
F+ owner lifeofanartist, carrieretijd.nl &iammandyb.com. Entepreneur, creative.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments